Als ambachtelijke wijnmakers zijn wij elke dag bezig met onze vruchtenwijn en leggen daarom het maakproces graag aan je uit! Hieronder kun je lezen hoe de wijn tot stand komt, van prachtig fruit tot bruisend bij jou in je glas. 

Het hele proces duurt vier maanden.

Verse granaatappel

Stap 1: Kwaliteitscheck

Bruis&Ketel staat voor kwaliteit, daarom werken wij met verse natuurproducten, zo veel mogelijk biologisch. Bij aankoop inspecteren we de producten op kwaliteit, want je wijn wordt nooit beter dan de kwaliteit van je ingrediënten! 

De producten worden goed gewassen, omdat er ook met biologische bestrijdingsmiddelen wordt gewerkt, deze willen we niet in onze wijn!

PS. afgekeurde producten eten we zelf op, afval gaat in de GFT bak.

Stap 2: Slow Juicen

De producten worden langzaam geperst met een suikerrietpers, dit noemen we slow juicen. Het sap is onze heilige graal en behandelen we heel zorgvuldig. De langzame manier van persen voorkomt dat het apparaat en de sap verhit worden en dus de eiwitstructuur en smaak aantast!

Bruis en ketel

Stap 3: Mengen

In deze stap mengen we de verschillende sappen met specerijen en wat extra rietsuiker in grote vaten. De suiker wordt toegevoegd om de juiste alcoholgraad bereiken. De suikers uit het sap en rietsuiker worden omgezet door het toevoegen van gist. Wij werken met een champagnegist, familie van Saccharomyces Cerevisiae, die zelfs de meest complexe suikers weet om te zetten in alcohol en CO2 !

Stap 4: Eerste vergisting

Het versgeperste, maar nog niet vergiste goedje in de vaten wordt most genoemd. De gist die wordt toegevoegd is actief vanaf 15°C en gaat zich exponentieel delen. De stofwisseling van deze gistcellen zorgt ervoor dat de suikers in de most worden omgezet naar alcohol en CO2. Via een waterslot op het vat ontsnapt de CO2 want we willen niet dat het vat ontploft! 

De eerste vergisting duurt een maand.

Eerste vergisting
Vullen flessen

Stap 5: Hygiëne en Bottelen

Het is cruciaal om schoon te werken, zodat onze champagnegist de overhand krijgt. Schoonmaken kan met alcohol of oxidatieve reagent, maar niet met huishoudmiddelen want dit overleeft onze champagnegist niet! Voor de wijn de fles in gaat, spoelen we de flessen twee keer. 

 De mooie bubbel in onze vruchtenwijn komt door de juiste druk in de fles. Om deze druk te krijgen voegen we eerst een aantal gram suiker in het vat toe en pompen we de wijn vervolgens de flessen in.

Stap 6: Tweede Vergisting

De flessen gaan nu twee maanden de wijnkelder in! Opslag en geduld zijn waardevol in de wijnmakerij. In de donkere kelder vindt de tweede vergisting plaats, deze keer op fles. Nu kan de koolzuur niet ontsnappen en ontstaat er een hoge druk in de fles. Als de druk hoog genoeg is wordt koolzuur opgenomen in de wijn en krijg je fijne bubbeltjes ofwel mousse.

Tweede vergisting
Champenoise

Stap 7: Méthode Traditionelle

Nu wordt het proces een tikkeltje technischer. We hebben de drank, de alcohol en de bubbel al, maar de gist zit nog steeds in de fles. Omdat we voor jou een optimale en verfijnde smaakervaring willen creëren moet de gist eruit! 

Dit doen we door de flessen in de pupitre rekken te zetten. Vervolgens draaien we de flessen 27 dagen lang, elke dag ongeveer een kwartslag tot de gist zich in de nek heeft verzameld. Dit draaien noemen we remuage.

Stap 8: Discorgen

De gist ligt nu in de nek van de fles tegen de kroonkurk aan. De flessen worden omgekeerd in de vriezer geplaatst. We wachten tot de gist bevriest en de alcoholische drank niet, dit kan omdat het vriespunt van alcohol lager ligt. De crux is timing! 

De flessen halen we uit de vriezer, draaien we om, schudden we licht en openen we met een soepele beweging. Met een knal komt de kroonkurk eraf, inclusief de gist! Dit proces noemen we discorgen en zorgt ervoor dat de drank volledig helder is!

discorgen
Trots op gembruicius

Stap 9: Kurk, Label en Klaar

Nu de gist uit de fles is hebben we een prachtige kraakheldere drank! Om te zorgen dat zowel de druk als de mousse behouden blijft drukken we zowel een kurk als kroonkurk op de fles. 

De fles hoeft alleen nog maar een Bruis&Ketel label,  PROOST.